maandag 11 februari 2013

Broodpudding

Ik wil heel graag een goed broodpudding recept met jullie delen: snel en simpel.




Wat heb je nodig?  
- 300g (oud) wit brood
- 1/2 liter melk
- 200g kristalsuiker
- 5 eieren
- 1 lepel vanillebloem (gewoon in de supermarkt te krijgen, wordt ook gebruikt voor vanillepudding)
- 50g rozijnen (of meer)
- een snuifje kaneel

Hoe maak je het? 
Verwarm de over voor op 200 graden. Je hebt 300g brood nodig (gewogen zonder korst). Knip of snijd de korsten van het brood en snijd het in stukjes in een grote kom. Doe de suiker bij de melk en verwarm deze ongeveer 1 minuutje in de microgolfoven. Giet de gesuikerde melk over het brood en laat even weken. Plet het brood daarna tot het een dikke brij vormt. Voeg er nu de rozijnen en de vanillebloem bij. Zorg ervoor dat de eieren geklutst zijn en doe ze bij de rest van het beslag. Doe er een snuifje kaneel bij. Giet alles in een vorm. Je kiest het best voor een ronde vorm. Vergeet niet om de vorm te beboteren als hij niet uit silicone is.

Tip: Wanneer de broodpudding uit de oven komt dan zie je (en smaak je) dat de rozijnen aan de bovenkant van de broodpudding een beetje verbrand zijn. Om dit te voorkomen kan je ,voor je de broodpudding in de over steekt, met een vork de rozijnen die 'uitsteken' een beetje naar beneden duwen zodat ze onder het beslag zitten. De rozijnen zullen nu niet verbranden. Druk ze wel niet te diep in het beslag, anders zitten alle rozijnen onderaan, en zitten ze niet meer verspreid in het deeg.


Als je het beslag met een keukenmachine maakt is het iets dunner dan wanneer je het met de hand maakt. 

Zo ziet het beslag eruit als je rozijnen nog niet in het beslag gedrukt zijn. 

Zo ziet het beslag eruit net voor het in de oven moet (met de rozijnen erin gedrukt)




Hoe maak ik het? 
Ik maak broodpudding met mijn keukenmachine maar vroeger maakte ik dit recept met de hand. De keukenmachine plet het brood vanzelf. Wanneer je het brood met de hand plet doe je dit best met een pureestamper dit gaat het makkelijkst. De rest kan je ook makkelijk met de hand doen, er is zeker geen keukenmachine nodig. Het beslag is wel iets dunner als je het me de keukenmachine maakt. Ik doe er ook meer rozijnen bij (ik weet niet exact hoeveel, ik doe ze erbij met mijn gevoel)

En dit is het resultaat:  

 
Ok, hij ziet er misschien niet heel lekker uit, maar dat is hij wel. De smaak is belangrijker dan hoe het eruitziet. Maar ik kan wel een oplossing bedenken. Je kunt de bovenkant altijd effen afsnijden en hem dan glazuren, en het is nog eens lekker ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten