dinsdag 12 februari 2013

Lolly's

Vandaag geef ik jullie het recept voor lolly's. Ik was al een tijdje op zoek naar een recept om lolly's te maken zonder vloeibare glucose. Ik vind maar geen vloeibare glucose in de supermarkt. Daarom besloot ik om er mijn eigen ding mee te doen.

Wat heb je nodig?  
- 300g kristalsuiker
- 100ml water
- 50g geleisuiker (te vinden in de supermarkt wordt normaal gebruikt voor confituur)
- kleurstof naar keuze
- dingen om in de lolly te doen (snoep, fruit,versiering voor cupcakes, ...)

Hoe maak je het? 
- Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Doe de suiker en het water in een steelpan, en zet op het vuur. Laat het mengsel koken tot het ongeveer 150 graden heeft, dit kun je meten met een keuken thermometer. Als je geen thermometers hebt kun je het als volgt testen: doe een druppeltje van het mengsel in koud water, als het een hard bolletje vormt dan is het klaar. Haal het mengsel van het vuur en doe er de kleurstof bij. Doe nu één tot twee eetlepels van het mengsel op de bakplaat. Je kunt de lolly's zelf vormen geven zoals cirkels, vierkanten, hartjes, ... In het begin zal het mengsel makkelijker uitlopen dan wanneer het mengsel begint af te koelen, als het te moeilijk gaat om vormen te maken wacht dan drie minuten vooraleer je verder doet. Leg in elke lolly een snoepje, chocolaatje, ... En laat afkoelen, ze zullen vanzelf hard worden.






Wat heb ik veranderd aan het recept? 
In het originele recept werd er 50g vloeibare glucose gebruikt. Ik heb dit vervangen door 50g geleisuiker en het is heel goed gelukt. De lolly's worden goed hard en zijn heel lekker.

Variaties:
Je kan steeds variëren in vorm, kleur en in de dingen die je in de lolly's stopt maar je kunt de lolly's ook een andere smaak geven. Dit doe je door het water te vervangen door zelfgemaakt vruchtensap (aardbeien koken, en door een zeef doen om aardbeien sap te krijgen, als je het water door aardbeien sap vervangt krijg je aardbei lolly's) Je kunt ook grenadine gebruiken voor een sterkere smaak, maar zorgt ervoor dat de smaak niet te sterk wordt, je kunt de grenadine ook met een beetje water mengen als de smaak te sterk wordt.



17 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het recept. Mijn lolly's zijn alleen gesmolten na een dag, heb je hier een tip voor? En het mengsel kleurt bruin als de temperatuur op 150 is, hierdoor zijn ze wel goed hard, maar de kleur is niet erg mooi. Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoeveel lollies heb je kunnen maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoeveel lolly's kun je maken?????

    BeantwoordenVerwijderen
  4. je kan 20 lollys maken als je zuinig bent ik heb er 16 gemaakt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoelang kan je deze lolly's bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 2 tot 3 weeken maar je moet ze wel in de koelkast bewaren anders smelten ze

      Verwijderen
  6. Leuk
    Ik kan ook echt geen glucose vinden
    Ga het zeker proberen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik kreeg een supervieze smaak, ik had ipv water 3\4 siroop gedaan en voorderest water. Ook had ik er 10 druppels citroensap in gedaan . Dat nooit doen dus. De hele keuken kleefde.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. leuk alleen vind ik nergens de geleisuiker

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb dat ook niet voorbij zien komen maar ik denk dat je die bij het water en de kristal suiker moet toevoegen. Heb ik ook gedaan.

      Verwijderen
  9. Super.. Als ze nog een beetje zacht zijn kun je ze ook nog in model knippen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik probeer de lolly’s te laten afkoelen maar het blijft een plakkerig mengsel. Deed u ze in de koelkast?

    BeantwoordenVerwijderen